Magic regels | Kaartspellen
Home | Alles Over kaartenPoker | kaart regels en uitleg aart regels en uitlegKlaverjassen | kaart regels en uitlegMagic: The Gathering | kaart regels en uitlegContactHartenjagen | kaart regels en uitlegCanasta | kaart regels en uitlegZwikken | kaart regels en uitlegFreecell | kaart regels en uitlegShithead | kaart regels en uitleg

 

Magic: The Gathering

Magic: The Gathering (ook wel bekend als Magic of MTG) is een ruilkaartspel (Trading Card Game, of TCG). Hoewel het spel zijn basis vindt in het fantasy genre uit de traditionele role-playing games, hebben ze voor de rest weinig overeenkomsten. In het spel nemen twee (of meer) spelers het tegen elkaar op in een strijd om levenspunten. Ieder spel stelt een gevecht voor tussen krachtige "wizards" (tovenaars), ook wel "duellists" of "planeswalkers" genoemd. Elke speler start het spel met 20 levenspunten. Door het spelen van kaarten kan de speler de andere speler schade toebrengen of in zijn spel hinderen. Het doel is de tegenstander op 0 levenspunten te krijgen.

Het spel is de grondlegger van het trading card game genre en werd bedacht door Richard Garfield. Het spel wordt uitgegeven door Wizards of The Coast sinds 1994. Sinds eind 1999 is Wizards of the Coast een onderdeel van Hasbro. De kaarten werden vroeger gedrukt bij Carta Mundi in België.

 

Het spel - Terug naar begin

Basisprincipe
Magic is een spel dat strategisch inzicht combineert met een geluksfactor. Spelers dienen hun decks namelijk voor het begin van het spel te schudden. Hierdoor weet een speler niet welke kaarten hij gaat trekken.

Het uitleggen van de basisregels van Magic is lastig, want er zijn tal van kaarten die eenmaal gespeeld de basisregels kunnen beinvloeden. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat voor iedere spelregel er een of meerdere kaarten bestaan die deze regel beinvloeden, tegenspreken danwel geheel omver werpen. Hierbij geldt dat effecten van gespeelde kaarten voorrang hebben op de spelregels. Een voorbeeld hiervan is een kaart waardoor de speler het bovenste x aantal kaarten van zijn deck mag bekijken en hierdoor dus wel weet welke kaarten hij gaat trekken. x staat hierin voor het aantal dat op de gespeelde kaart staat aangegeven.

Een spel is standaard een duel tussen twee spelers, soms meerdere. Elke speler begint met 7 kaarten in de hand en 20 levenspunten. Als een spelerop 0 levenspunten komt heeft hij verloren. Je haalt de levenspunten van een tegenstander naar beneden door hem aan te vallen met "creatures" (nederlands: "beesten"), er zijn echter ook andere manieren zoals spreuken die je tegenstander direct levenspunten doen verliezen.

Spelers bevechten elkaar door het spelen van "spells" (spreuken). Om kaarten te spelen dient de speler te betalen met "mana", of wel magische energy. De standaard manier voor het verkrijgen van mana is door het gebruik van land kaarten. Spells kunnen een eenmalig effect hebben, een blijvend effect hebben, ook wel "magic enchantment" genoemd of een wezen "summonen" (oproepen) om voor de speler te vechten.

Hoe krachtiger een "spell" hoe meer mana deze kaart kost om te spelen. Er zijn ook kaarten die naast mana ook andere dingen vereisen om gespeeld te worden zoals levenspunten of het opofferen van reeds gespeelde kaarten, meestal "creatures".

Een andere manier om het spel te winnen is door ervoor te zorgen dat je tegenstander geen kaart kan trekken uit zijn deck als dat vereist is. Dit is namelijk verplicht aan het begin van zijn beurt tijdens de "draw phase". Ook zijn er kaarten die een speler verplichten een x aantal kaarten te trekken. Kan hij aan deze eisen niet voldoen, dan verliest hij.

De kleuren van Magic
Iedere magiër ontleent zijn of haar krachten (mana) aan een van de vijf landen. Landen zijn er standaard in 5 kleuren. De kleuren van Magic kunnen gezien worden op de achterkant van iedere Magic kaart in het "pentagram der kleuren". Bovenaan beginnend met de klok mee zijn dit wit, blauw, zwart, rood en groen. Om een "spell" te spelen is mana van de juiste kleur en dus land vereist. Landen zijn voornamelijk opgedeeld in plains (velden, wit), island (eiland, blauw), swamp (moeras, zwart), mountains (bergen, rood) en forest (bos, groen).

Het verschil tussen deze 5 kleuren is een belangrijk en bepalend aspect van het spel. Naast het feit dat iedere kleur zijn eigen krachten en zwakheden heeft staat iedere kleur ook voor een bepaalde "speelstijl".

Hieronder een opsomming van waar de kleuren van Magic voor staan:

  • White (Wit) Wit staart voor orde, organisatie, reinheid, balans, de wet, gerechtigheid en licht. Typische witte creaturen zijn ridders, nomaden, soldaten, helers en engelen. De kracht van een witte magiër ligt in het beschermen en versterken van zijn wezens, het gebruik van veel "goedkope" en zwakkere maar efficiënte wezens, het leggen van restricties op spelers, het verwijderen van "enchantments" en het "balanceren" van het spel. De zwakheden van wit zijn het moeilijk kunnen verwijderen van de wezens van de tegenstander, de vrij rechtlijnige speelstijl (als een tegenstander eenmaal de tactiek doorheeft en hier een goede verdediging tegen bouwt is het lastig om met wit de speelwijze te veranderen) en het feit dat enkele van de meest krachtige witte spells op alle spelers eenzelfde (positief dan wel negatief) effect hebben.

  • Blue (Blauw) Blauw staat voor kennis, illusie, reden, dromen, wolken, ingenuiteit, manipulatie, en bedrog. Typische blauwe wezens zijn tovenaars, illusionisten, feeen, vogels en bijna alle onder water wezens. Verder richten veel blauwe kaarten zich op de magie zelf, door bijvoorbeeld de kaarten van de tegenstander te stelen of zijn spreuken te counteren zodra ze gespeeld worden, oftewel een stokje te steken voor de magie van de tegenstander, veel blauwe spreuken laten je ook extra kaarten trekken om je hand te versterken. De zwakheden van blauw zijn dat de wezens over het algemeen zwakke basisstatistieken hebben. Blauw moet het dan ook voornamelijk van de spreuken hebben.

  • Black (Zwart) Zwart staat voor dood, duisternis, wanhoop, plaag, egoisme, ambitie, hebzucht, corruptie en demoralisatie. Typische zwarte wezens zijn ratten, zombies, vampieren, demonen, imps, huurlingen en necromancers. Zwarte kaarten zijn goed in het doden van wezens, de tegenstander handkaarten laten afleggen en reeds verslagen wezens weer in het spel brengen. Zwart staat erom bekend een flexibele kleur te zijn, zwarte kaarten kunnen eigenschappen hebben die je niet van zwart verwacht. Hier tegenover staat echter dat deze kaarten meestal extra kosten hebben naast mana, zoals het moeten opofferen van wezens, levenspunten of handkaarten. Dit is dan ook de grootste zwakte van zwart. Hiernaast zijn er ook weinig zwarte kaarten die effectief zijn tegen "enchantments" (spells met blijvende effecten) en degene die er zijn hebben relatief hoge speelkosten. Zwart kan ook wel als een parasiet met voordelen gezien worden.

  • Red (Rood) Rood staat voor chaos, vernietiging, oorlog, kunst, passie en razernij. Rood staat ook voor bliksem en het element vuur. Typische rode wezens zijn Draken, Goblins, Reuzen, barbaren en minotaurussen. Rood heeft ook niet levende wezens, zoals wezens van steen, vuur of metaal. Rood heeft veel vernietigende kaarten met als thema natuurverschijnselen zoals bliksem en vuur. Rode kaarten worden gekenmerkt door speltechnische simpelheid, en direct damage, oftewel spelers en wezens direct schade toebrengen. Om deze redenen spelen veel beginners met compleet rode decks. Rood staat bekend als de snelste van de kleuren en hier moet een speler dan ook goed gebruik van maken. Zwakheden van rood zijn het onmogelijk verdedigen tegen spreuken en zijn zwakheden later in het spel.

  • Green (Groen) Groen staat voor leven, natuur, groei, instinct, verlangen en onafhankelijkheid. Typische groene wezens zijn natuurlijke wezens (beren, wolven, katachtigen), elven, insecten, wurms (grote wormen) en druiden. Groene wezens hebben over het algemeen sterke basisstatistieken. Groen staat bekend om het effectief kunnen vernietigen van "niet natuurlijke" dingen zoals artifacten en "enchantments" en zijn efficient kunnen verkrijgen van veel mana. Omdat groen voornamelijk draait om het toevoegen van extra krachten en effecten aan wezens heeft het dit ook zijn nadelen. Zwakheden van groen zijn het lastig kunnen vernietigen van een tegenstanders wezens door middel van spreuken en het heeft weinig vernietigende en controlerende spreuken.

Wanneer met meerdere kleuren in één deck gespeeld wordt, wordt geadviseerd aan spelers om te kiezen voor 2, hooguit 3 kleuren die in de cirkel van het "pentagram der kleuren" (zie achterkant kaart) naast elkaar geplaatst zijn. Om deze reden is de omranding nu goud]] Met de sets die in 2005/2006 uitkwamen, nl. 'Ravnica', 'Guildpact' en 'Dissension' werden er vele kaarten toegevoegd die specifiek met meerdere kleuren gebruikt moeten worden. Dit gebeurde ook al in 2000/2001, hoewel in kleinere mate, in het 'Invasion block', maar dat kwam ook puur doordat het Ravnica-block op tien verschillende guilds is gebouwd die weer zijn bedacht door de dubbellanden uit de series alpha, beta, unlimited en revised. Deze "dubbellanden" waren in staat om je de keuze voor te leggen welke kleur mana je uit het land wilde verkrijgen. Voorbeeld hiervan is een beboste berg waar je zowel groen als rood uit kan verkrijgen. 'Volcanic Island' (vulkanisch eiland) is ook zo'n land dat zowel blauwe als rode mana kon aanmaken. In de serie 'Guildpact' is de guild 'Izzet' (blauw/rood) hierop gebaseerd en soortgelijke combinaties gelden ook voor de overige negen guilds in deze set.

Verschillende soorten kaarten
Er zijn vijf verschillende soorten kaarten:

  • Creatures (wezens, beesten): Je gebruikt creatures om je tegenstander mee aan te vallen. Als ze niet worden tegengehouden door de creatures van je tegenstander halen ze de levenspunten van je tegenstander naar beneden. Creatures zijn ook spreuken (spells) omdat het idee is dat de wezens in een andere wereld rondlopen, maar dat je ze door middel van het spelen van een spreuk naar de strijd haalt. Dit wordt "summonen" (oproepen) genoemd.

  • Instants: Instants zijn spreuken die je altijd kan spelen, dus ook in de beurt van de tegenstander. Eigenlijk doen instants hetzelfde als sorceries met als voordeel dat ze altijd gespeeld kunnen worden. Om deze reden kosten ze dan ook relatief meer dan sorceries. Er zijn instants die spreuken kunnen counteren oftewel "tegenspreken". Hiermee kan je het effect van een zojuist gespeelde kaart van je tegenstander voorkomen, of een wezen dat hij speelt direct doorsturen naar de aflegstapel (graveyard genoemd) er zijn er ook die schade doen aan beesten of spelers, er zijn er die landen kunnen vernietigen om de mana toevoer van de tegenstander te dwarsbomen, er zijn er die beesten sterker kunnen maken, etc. etc. Er bestaat een zeer groot aantal verschillende instants,onmogelijk om deze hier allemaal op te sommen.

  • Sorceries: In principe hetzelfde als de 'instant' alleen mag deze slechts in je 'main phase' (eigen beurt) gebruikt worden. Dat geldt voornamelijk voor erg krachtige spreuken die je niet zomaar op elk moment moet kunnen spelen.

  • Enchantments (bezweringen): Dit zijn kaarten die het spelverloop of de regels van het spel beïnvloeden, tegenspreken of zelfs geheel omverwerpen. Het kan zijn dat een enchantment heel het spel beïnvloedt, dat het een voordeel voor jou betekent. of het kan zijn dat het alleen een enkel creature beïnvloedt, in dat geval krijgt het de ondercategorie "enchant-creature" en wordt de kaart onder het desbetreffende creature gelegd. Hiernaast zijn er ook enchant-Land kaarten. De 'gewone' enchantment betovert niet een enkele kaart maar brengt een algemeen effect voort.

  • Artifacts: Een artifact is een soort mysterieus magisch voorwerp dat bepaalde magische eigenschappen heeft, dit kan van alles zijn. Ook machines vallen onder de categorie artifact. Bijzonder aan een artifact is dat het geen kleur heeft zodat het in elk deck past.

  • Lands: Lands worden niet beschouwt als spreuken maar spelen wel een sleutelrol in het spel. Je mag elke beurt maximaal 1 land in het spel leggen die 'mana' oftewel 'energie' kunnen generen om je spreuken te spelen. Elke kleur heeft zijn eigen basic land die onbeperkt in je 'deck' mag voorkomen. Ook zijn er de zogenaamde non-basic lands die op verscheidende wijzen mana kunnen generen.

 

Toernooien - Terug naar begin

Er zijn 8 verschillende toernooitypes:

  • Block (Alleen kaarten uit het laatste, of huidige block) (Decksize >= 60)

  • Standard (Type 2) (Alleen kaarten uit de laatste basis-set en de laatste 2, of huidige, blocks) (Decksize >= 60)

  • Extended (Type 1.X) (Alleen kaarten uit de laatste 3 basissets en max 8 blocks, afhankelijk van welk block nieuw is e.d.) (Decksize >= 60)

  • Vintage (Type 1) (De kaarten uit alle sets zijn toegestaan) (Decksize >= 60)

  • Legacy (Type 1.5) ( Hetzelfde als Vintage, maar met het verschil dat de allersterktste (dus ook allerduurste) kaarten niet mogen gespeeld in dit formaat ) (Decksize >= 60)

  • Sealed Deck (Je krijgt een X aantal kaarten, en maakt daar je deck van. Normaal gaat dit over een tournament pack met 2 of 3 boosters ( bij pre-release 3) ) (Decksize >= 40)

  • Booster Draft (Er gaan 3 keer boosters de tafel rond (evenveel als het aantal spelers) en elke keer als je een booster in je handen hebt, mag je hier één kaart uitpakken. Van deze kaarten maak je je deck uiteindelijk, waarbij je een willekeurige hoeveelheid basic land mag toevoegen. Max aantal spelers bij draft=8) (Decksize >= 40)

  • Two-headed Giant (nieuw sinds juli '05) (je speelt met 2 mensen in één team, je deelt je beurt en levenstotaal van 40)

Er zijn vele duizenden verschillende kaarten, waarvan sommige uiterst zeldzaam. Zoals het bij verzamelobjecten vaak gaat geldt: de kaart is waard "wat de gek ervoor geeft", in sommige gevallen duizenden euro's. De meeste kaarten variëren van prijs echter tussen de 0.01 en 10,- euro. Het spel wordt gespeeld door miljoenen mensen wereldwijd, van beginner tot expert. Er zijn vrij veel toernooien waar Magic gespeeld wordt, waaronder een Europees- en een wereldkampioenschap, en ook een Pro Tour en een Grand Prix, maar veel mensen zijn beginner en spelen voor de lol met hun vrienden. Je kunt Magic wat dat betreft best een beetje vergelijken met schaken.

 

De kaarten - Terug naar begin

Kaarten worden gekocht in zogeheten 'booster packs' waarin 15 kaarten zitten: 11 normale kaarten (commons geheten), drie minder voorkomende (uncommons) en een bijzondere (rare). Met name de uncommons en rares zijn veel geld waard. Kaarten uit de eerste series (Alpha Edition en Beta Edition) zijn vaak het meeste geld waard. Andere kaarten waarvan de prijs snel op kan lopen zijn de promotionele kaarten die je krijgt op toernooien en events. Voorbeelden van erg dure kaarten zijn:

  • Black Lotus

  • Ancestral Recall

  • Time Walk

Dit zijn kaarten die boven een paar honderd euro komen. Dit groepje van dure kaarten word de 'P9' genoemd. Voluit zeg je 'Power-Nine'. Deze kaarten zijn het best in magic en het zijn er negen.

Sommige kaarten zijn zo sterk dat er niet meer met het maximum van vier in een deck gespeeld mag worden. Het maximum is dan gelimiteerd tot 1 (ook wel restricted genoemd). Voorbeelden hiervan:

  • Black Lotus

  • Sol Ring

  • Yawgmoth's Will

Ook zijn er kaarten die verbannen zijn en dus nooit gespeeld mogen worden. Er zijn twee redenen om kaarten te bannen: of ze zijn niet geschikt voor tournament-play zoals kaarten die refereren naar de 'ante' kaarten (die ingezet kunnen worden voor elk spel), of de kaarten bleken na het uitbrengen ongebalanceerd te zijn, wat betekent dat té sterke combos (zoals first-turn kills) met andere kaarten gecreeerd kunnen worden.

Het gaat om een goede strategie en geluk is ook van belang. Een normaal spel duurt minder dan een uur, in tegenstelling tot de vele uren die traditionele role-playing games duren. Met software kan het spel ook over het internet worden gespeeld.

Hoewel de eerste spelers de spelers van traditionele role-playing games waren, werd Magic echt populair onder de strategy games. Het commerciële succes van Magic zorgde ervoor dat vele andere collectible card games op de markt kwamen midden jaren 90, maar de meeste waren slecht ontworpen. Deze flopten dan ook vaak genadeloos. Hoewel de verkoopcijfers van Magic al wel ingehaald zijn, door voornamelijk de Japanse import games gebaseerd op Pokémon en Yu-Gi-Oh!, wordt Magic nog steeds populairder. In 2003 werd Magic, naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het spel, als 23e spel door Games Magazine geselecteerd voor hun Games Hall of Fame, andere spelen in deze Hall of Fame zijn Risk en Monopoly. Dit komt ook doordat magic geen rage is in tegenstelling tot pokémon en Yu-Gi-Oh.

 

Kaartsets - Terug naar begin

Het spel omvat een basisset, die in juli 2005 bij de negende editie aanbeland is. Daarnaast zijn er ook nog uitbreidingssets. In de oudste sets (Alpha, Beta, Unlimited, Legends, Antiquities, Arabian Nights) zitten sommige OOP's (Out-Of-Print) die veel geld waard kunnen zijn. Verder bestaat er nog een set die gedrukt is tussen Revised en Fourth Edition, en die Summer Edition genoemd wordt. Het gaat om een proefrun van kaarten die per vergissing verpakt en verscheept is tussen de normale kaarten; de set is praktisch alleen herkenbaar aan het jaartal. Vanwege de kleine oplage kan een kaart uit deze set nogal wat geld waard zijn. Een van deze kaarten is genaamd Hurricane en wordt verkocht voor ongeveer 7000 euro, het is daarmee de kaart met de grootste waarde in het hele spel. De uitbreidings-sets worden per 3 uitgebracht, zo'n set van 3 sets wordt een block genoemd, elk jaar wordt er een nieuw block (3 sets) uitgebracht, plus een extra set (een basis-set of ander set die niet tot een block behoort).

In omgekeerde volgorde van uitkomen zijn de volgende sets beschikbaar (over het algemeen geldt: des te lager in deze lijst des te ouder de kaarten).

Basisset

  • Core Set - Ninth Edition
  • Core Set - Eighth Edition
  • Seventh Edition
  • Classic - Sixth Edition
  • Fifth Edition
  • Fourth Edition
  • Revised Edition
  • Unlimited Edition
  • Beta
  • Alpha (De eerste serie gemaakt door Wizards of the Coast)

Uitbreidingssets

  • Morningtide (Release Date February 1, 2008)
  • Lorwyn (Release Date: September 2007)
  • Future Sight (Release Date: April 2007)
  • Planar Chaos
  • Time Spiral
  • Coldsnap
  • Dissension
  • Guildpact
  • Ravnica: City of Guilds
  • Saviors of Kamigawa
  • Betrayers of Kamigawa
  • Champions of Kamigawa
  • Fifth Dawn
  • Darksteel
  • Mirrodin
  • Scourge
  • Legions
  • Onslaught
  • Judgment
  • Torment
  • Odyssey
  • Apocalypse
  • Planeshift
  • Invasion
  • Prophecy
  • Nemesis
  • Mercadian Masques
  • Urza's Destiny
  • Urza's Legacy
  • Urza's Saga
  • Exodus
  • Stronghold
  • Tempest
  • Weatherlight
  • Visions
  • Mirage
  • Alliances
  • Homelands
  • Ice Age
  • Fallen Empires
  • The Dark
  • Legends
  • Antiquities
  • Arabian Nights

Daarnaast zijn er ook nog twee speciale sets uitgebracht door Wizards of the Coast. Deze sets worden verduidelijkt door middel van een zilveren rand en laten de spelers de meest vreemde en uiteenlopende opdrachten uitvoeren,een speler moet bijvoorbeeld een dansje door de kamer moet maken, of een lied van Elvis zingen. Deze sets zijn uiteraard niet toegestaan op toernooien, maar spelers spreken wel eens af dat de kaarten gebruikt mogen worden. Als spelers de kaarten uit deze sets gebruiken houdt dat in dat het spelletje niet serieus wordt genomen, maar ze zorgen wel voor veel plezier tijdens een gezellig spelletje.

Deze series heten:

  • Unhinged
  • Unglued

Ook zijn er nog een paar series die meer als starters werden gezien en die buiten de welbefaamde blocks zijn uitgegeven:

  • portal
  • portal 2
  • portal 3 kingdoms
  • Chronicles
  • Battle Royale
  • Starter '99 [Vrij zeldzaam]
  • Beatdown
  • Starter 2000 [Stelt eigenlijk niks voor]


Kampioenschappen - Terug naar begin

De Nederlandse magicers doen het zeer goed op wereldkampioenschappen: Julien Nuijten werd in 2004 wereldkampioen en Frank Karsten werd in 2005 tweede op het wereldkampioenschap. Kamiel Cornelissen, ook geen onbekende op internationale toernooien, werd in 2006 Nederlands kampioen.

Het Nederlandse team van 2006 bestaat uit Robert van Medevoort, Kamiel Cornelissen en Julien Nuijten, en geeft Nederlanders daarmee goede hoop. Zoals Julien het zei: "Dit zou wel eens ons jaar kunnen worden!". Ze werden ook kampioen in 2006, met hetzelfde team.


Online Magic spelen - Terug naar begin

Magic: the Gathering kan naast het spelen met echte kaarten ook online gespeeld worden. Hiervoor zijn meerdere alternatieven, waaronder:

  • Het spelen met Magic Online, een door Wizards of the Coast zelf gemaakte online speelomgeving. Het spel ziet er grafisch best goed uit met de originele plaatjes. Veel speelhandelingen zijn zelfs makkelijker online, omdat het programma waarmee je speelt, je dwingt in de juiste volgorde te spelen. Handelingen die volgens de regels onmogelijk zijn, zijn ook niet uit te voeren in het programma. Dit is enerzijds een voordeel voor nieuwe spelers, omdat het de regels duidelijker maakt en omdat je minder snel iets zult vergeten, anderzijds is het een nadeel omdat je verwend wordt; als je met echte kaarten gaat spelen, zul je wel moeten wennen. Een nadeel van dit online spelen is dat het bijna net zoveel kost als het spelen in het echt, terwijl je niet de echte kaarten hebt.

  • Het spelen met Apprentice bij Magic-League.com. Hier is spelen wel gratis. De grafische kwaliteiten van Apprentice zijn minder dan Magic Online en bij Apprentice heb je veel meer vrijheid om te doen met de kaarten wat je wilt.

Beide alternatieven hebben een uitgebreid competitief ranking systeem en genoeg mogelijkheden om gewoon casual te spelen.

  • Online Card en Tabletop Games Network (OCTGN) is een programma om online te spelen. Je kan multiplayer, sealed, draft spelen tot op 10 spelers met de afbeeldingen van kaarten. Maar bij 6 spelers is het speelveld vaak wel vol ;). Het is gratis, geen spy- of adware.



 

Alles Over Kaarten

De tekst op deze website is beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.